Witter mag niet meer. 2 mei 2005

Om de twee jaar ga ik naar mijn dokter voor een volledig onderzoek en in het bijzonder om een hartcardiogram te laten afnemen. De conditie van mijn hart baart mij méér zorgen dan die van mijn prostaat. Sedert ik het goede nieuws hoorde dat reclame aan banden zal gelegd worden, of beter gezegd - minder leugenachtig – zal moeten zijn, klopt mijn hart rustiger. Ook in het verkeer kan ik mij al eens ergeren, maar dat is peanuts vergeleken met de – niet in toom te houden - hartkloppingen die ik krijg, bij het horen of zien van ongepaste reclamespots op radio en tv.

Ik moest laatstleden naar een begrafenis van een oude kennis die, alhoewel hij nog twee jaar jonger was dan ik, overleden was aan een hartstilstand. Treurige verhalen hoor ik normaal op alle begrafenissen, maar wat zijn weduwe mij vertelde, was hartverscheurend…Haar man had zich – letterlijk en figuurlijk – doodgeërgerd… Jan was filmfanaat en zat dagelijks voor zijn honderd hertz flat-screen tv, vloekend en morrend te zappen tussen VT 4 en Kanaal 2.

Ik kan het mij beeldig voorstellen dat je, als filmliefhebber met een zwak hart, om het half uur een pilletje moet nemen om je inwendige woede te temperen van wat die ‘dagelijkse portie verplichte reclame’ je kan aandoen… Je zit naar een boeiende, meeslepende avonturenfilm te kijken. De prachtige muziek van het strijkorkest van John Barry bezorgen je tranen van emotie tijdens een scène waarbij een grote witte wolf het leven van een outlaw redt, en daarna door premiejagers wordt neergekogeld. Eén seconde later staat er een stomme verkoper van een waspoeder voor je neus te lullen tegen een nog stommer wijf, dat bij hoog en laag beweert dat haar was nooit eerder zo wit was sedert ze dit product gebruikt… Onmiddellijk daarna maken ze je wijs dat zonder je dagelijkse ‘bifidus’ of ‘actimel’ niet gezond leeft… Waarom onderbreken ze bijvoorbeeld nooit een voetbalmatch juist voor een penalty? Zijn het altijd de filmfanaten die deze misplaatste, frustrerende en erbarmelijk slecht gesynchroniseerde onrealistische reclamefilmpjes moeten slikken? En dit dan nog om het half uur! Sorry dat ik me even laat gaan… Misschien wordt het nu beter, we zullen wel zien.  Geen leugens meer mogen verkopen, is alvast de eerste stap in de goede richting. Jan kon daar alleen maar van dromen, voor Jan is het nu helaas te laat. Alleen hoop ik dat VT4 en Kanaal 2 nu ook de timing voor hun reclamespots zullen aanpassen, om bijvoorbeeld reclamehaters met een zwak hart een beter leven te geven. Al is het maar als eerbetuiging aan Jan.

Lucas Moor.