Leeuwen in het hiernamaals (2013)

Ik keek gisteren naar het programma op één: Achter de schermen van de Zoo van Antwerpen. Het ging onder meer over het menselijk aspect bij het verzorgen van de dieren. Wat ik op het laatste hoorde uit de mond van een verzorger van de zieke Leeuwenkoning Victor, bleef een tijd in mijn hoofd hangen, lang genoeg om er even bij stil te staan.

Het was een droevige scene waarbij de stilte en de tranen bij de verzorgers ook mij de krop in de keel gaf. Victor was niet meer te redden. Na bijna 20 jaar moest hij voorgoed inslapen. Wachten tot wanneer Victor het zelf zou vragen, kon men heus niet. Net voor het fatale spuitje, aaide de verzorger nog voor een laatste keer de kroezelige manen van zijn indrukwekkende kop. Hij stikte bijna in zijn woorden toen hij zich naar de camera wende. ‘Ik geloof dat Victor ooit nog terugkomt in een nieuw leven, misschien weer in een koning, maar dan in een andere wereld.’ Veel beduidende en troostvolle woorden van een man die duidelijk gelooft dat dieren ook een hiernamaals waardig zijn…

In de meeste religies hebben dieren geen rechten, maar worden ze gebruikt voor consumptie, of worden ze geslacht als offer ter ere van hun goden. Het is allemaal heel mooi dat God de planten en dieren enkel zou geschapen hebben in dienst van zijn zogenaamde uitverkorenen, maar ik weet zeker, moest Victor in de beginjaren van zijn gevangenschap, de kans gekregen hebben om een verzorger of een bezoeker te consumeren, zou hij daar geen probleem van gemaakt hebben.

Mensen doden dieren, dieren doden mensen, maar mensen doden méér mensen, dan dieren, dieren doden. Komt daar nog bij dat mensen hun verstand gebruiken en dieren enkel hun instinct. Knoop daar maar eens een touw aan vast… Of er nu een hiernamaals is of niet kan niets of niemand bewijzen. Er is geen wetenschap, geen geloof, geen filosofie die dat kan aantonen, maar geloven in jezelf en het goede in elke mens is de beste optie om, samen in harmonie met alle planten en dieren, zin te geven aan ons aards bestaan.

Lucas Moor